Održana konferencija o elektroenergetskom sistemu i grejnoj sezoni

Svet

odrzana konferencija o elektroenergetskom sistemu i grejnoj sezoni

Na jučerašnjoj konferenciji „Danas“ Conference Centra „Elektroenergetski sistem i grejna sezona u Srbiji“ koja je održana u hotelu „Hyatt Regency“ rečeno je da će se od sledeće grejne sezone grejanje naplaćivati po utrošku što će dovesti do znatnih ušteda.

Član Saveta Agencije za energetiku gospodin Dejan Stojanović izjavio je da novim sistemom naplate grejanja može da se postigne ušteda u poslovnom prostoru do 50 odsto, dok bi ušteda u domaćinstvu mogla da iznosi do 25 odsto. On je podsetio da je za nabavku energenata za grejnu sezonu potrebno oko 300 miliona evra, dok dugovi iznose oko 80 miliona evra.

Generalni direktor kompanije „Continental Wind Serbia“ gospođa Ana Brnabić istakla je da Republika Srbija sve više postaje energetski zavisna. Prema njenim rečima, kapaciteti obnovljivih izvora energije u Srbiji iznose 52MW, a do 2020. godine planirano je da ih bude 1082 MW. Ona je dodala i da će vetropark „Čibuk“ čija je vrednost 162 miliona evra doneti dobit Republici Srbiji od oko 250 miliona evra.

Predstavnik Saveza energetičara Srbije gospodin Vladimir Radulović izjavio je da je ponovo aktiviran projekat vangradskog toplovoda i grejanja Beograda iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ i u toku su pregovori o realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: danas.rs