Održana konferencija o daljinskom grejanju i EE u zgradarstvu

Srbija

subotica grejanje novosti rs

U utorak 18. novembra 2014. godine u Beogradu održana je konferencija „Daljinsko grejanje i energetska efikasnost u zgradarstvu“. Cilj konferencije bio je da predstavi primere ušteda prilikom izgradnje i adaptacije objekata, planove za unapređenje sistema daljinskog grejanja, kao i korišćenje biomase za grejanje.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike gospodin Zoran Predić na konferenciji je istakao da postoji međuzavisnost energetske efikasnosti sa sistemom daljinskog grejanja, kao i da su toplane važan činilac ovog procesa. On je dodao da se u ulaganja u ovu oblast moraju uključiti i vlasnici objekata, nadležna ministarstva i lokalne samouprave.

Sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda gospodin Marko Stojanović izjavio je da bi najbolje rešenje bilo prelazak na sistem grejanja po utrošku, ali je ukazao na to da ga je potrebno postepeno uvoditi.

Na skupu je rečeno i da u Srbiji oko 56 odsto ukupno proizvedene električne energije potroše domaćinstva, a oko 65 odsto od toga odlazi na grejanje. Zaključeno je da Srbija troši duplo više energije u odnosu na evropske zemlje.

Konferenciju „Daljinsko grejanje i energetska efikasnost u zgradarstvu“ organizovao je Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sekretarijata za energetiku grada Beograda i u saradnji sa Poslovnim udruženjem „Toplane Srbije“ i Inženjerskom komorom Srbije.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs