Održana konferencija o biomasi u Novom Sadu

Srbija | Biomasa

biomasa garfondapv.org.rs

U utorak 12. maja 2015. godine u okviru 82. Međunarodnog sajma poljoprivrede održana je Međunarodna konferencija „Promovisanje obnovljivih izvora energije: biomasa u poljoprivredi“.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade gospodin Miroslav Vasin otvarajući ovu konferenciju istakao je da je energetska efikasnost jedna od šansi srpskog privredog razvoja. On je dodao da je potrebno koristiti obnovljive izvore energije, pre svega biomasu koja je najveći potencijal Vojvodine, ali da je neophodno iskoristiti i iskustva drugih zemalja.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospodin Nenad Stanković izjavio je da u Vojvodini čak 60 odsto resursa ne potiče sa njene teritorije, već se uvozi. Prema njegovim rečima, cilj Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine je da se deficit u proizvodnji energije smanji većim korišćenjem obnovljivih izvora energije iz sopstvenih resursa, kao i uz primenu mera energetske efikasnosti.

U okviru konferencije razgovaralo se i o održivosti potencijala korišćenja biomase, energetskim selima, pridruživanju Evropskoj uniji. Prezentovana su i iskustva stranih zemalja, komparativne studije slučaja o prednostima korišćenja biomase, ali i nove kreditne linije Garancijskog fonda AP Vojvodina koje su namenjene za kupovinu opreme koja je potrebna za proizvodnju energije iz biomase.

Konferenciju „Promovisanje obnovljivih izvora energije: biomasa u poljoprivredi“ organizovao je Garancijski fond AP Vojvodina u saradnji sa Hajnrih Bel fondacijom, Nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondom za evropske poslove AP Vojvodine.

Sandra Jovićević

foto: garfondapv.org.rs