Održana konferencija o biomasi i OIE u Hrvatskoj

Region | Biomasa

biomasa agropartner.rs

U sredu 2. decembra 2015. godine u Zagrebu u Hrvatskoj održana je šesta Međunarodna konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije.

Direktor hrvatskog drvnog klastera gospodin Marijan Karvan izjavio je da bi država trebalo da donese uredbe da se svi stari sistemi koji koriste fosilna goriva prilikom redovnih remonta moraju zameniti sistemima koji kao energent koriste obnovljive izvore energije. Kako je istakao, ovo je dobar način promovisanja domaćih ekoloških energenata.

Predsednik hrvatske Zadruge proizvođača peleta, briketa, drvne biomase i pripadajućih tehnologija gospodin Raoul Cvečić Bolea dodao je da se na godišnjem nivou u Hrvatskoj proizvede između 260 i 300 hiljada tona peleta, što je jedan odsto svetske proizvodnje. Naveo je i da potrošnja i promocija peleta u Hrvatskoj ide veoma sporo.

Predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Hrvatske gospođa Vesna Bukarica izjavila je da Fond na razne načine promoviše iskorišćenje obnovljivih izvora energije. Dodala je da su do sada finansirana 84 projekta iz oblasti biomase sa 48 miliona kuna (6,2 miliona evra), a čija je ukupna vrednost 259 miliona kuna (oko 34 miliona evra).

Predsednik Svetske zadruge za bioenergiju gospodin Heinz Kopetz istakao je kako će energija iz biomase biti veoma važna u budućnosti. Dodao je da se pelet najviše koristi u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, a da je na svetskom tržištu potrošnja ovog energenta povećana za 22 odsto tokom prošle godine.

Šestu Međunarodnu konferenciju o biomasi i obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj organizovali su Zadruga proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Hrvatske, Agronomski fakultet Univerziteta u Zagrebu, Šumarski fakultet Univerziteta u Zagrebu, dok je pokrovitelj konferencije Ministarstvo ekonomije Republike Hrvatske.

Sandra Jovićević

foto: agropartner.rs