Održana konferencija „Bioekonomija-Nova šansa za vojvođansku privredu“

Vesti | Srbija

Foto: Privredna komora Vojvodine

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija „Bioekonomija – Nova šansa za vojvođansku privredu“.

”Pre godinu dana, na prošlogodišnjem poljoprivrednom sajmu imali smo priliku da se upoznamo sa osnovnim elementima ovog projekta i činjenicom da se ukupno 6 zemalja regiona uključilo u ideju razvoja regionalnog inovativnog sistema koji bi se zasnivao na sektoru bioekonomije” istakao je Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine.

Nebojša Drakulić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj istakao je da je važno što je ova tema prepoznata od strane Privredne komore Vojvodine koja prati i učestvuje u svim transformacijama kroz koje prolazi naša privreda.

“Svako ko poznaje prirodne resurse Vojvodine prepoznaje naše prednosti koje treba iskoristiti da bi se ovaj proces sproveo. Zemlje regiona preuzele su obavezu potpisivanjem Sofijske deklaracije da sprovedu mere sprečavanja u oblasti klimatskih promena i dodatnog zagađenja. Na samitu u Sofiji potpisana je i deklaracija lidera zapadnog Balkana koja treba da doprinese i ekološkom razvoju regiona. Vlada AP Vojvodine će aktivno učestvovati u tom procesu”, istakao je Drakulić.

“Evropska strategija i regionalni razvoj bioekonomije od izuzetne je važnosti za zemlju poput Srbije u kojoj je koncept bioekonomije manje poznat”, naveli su iz projektnog tima „Alma Mons“.

Kako kaže Igor Jezdimirović iz “Inženjera za zaštite životne sredine“, dobro je čuti da svest o potencijalima koji postoje jeste prisutna kao i da su institucije i civilni sektor zajedno na ovom poslu.

“Osnovni problem je nedostatak kao i nepoštovanje regulative. U razvijenim zemljama EU razmišlja se već o prevenciji. Moramo shvatiti da privreda funkcioniše na osnovu ekonomije i kada je osnovan savet za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Vojvodine jedan od osnovnih ciljeva je bio da se odredi koji su to ekonomski modeli koji bi regulisali da biorazgradivi otpad ne nastaje, a u slučaju nastanka da se odredi njegovo dalje upravljanje. Upravljanje organskim otpadom se mora regulisati, umesto da završe na deponiji mora se ulagati u preradu”, istakao je Jezdimirović.

Učesnici onlajn konferencije bili su i Vukašin Vojinović, centar za cirkularnu ekonomiju, Privredna komora Srbije, Danko Vuković, predsednik Udruženja „Biogas“, prof dr Milan Martinov, Fakultet tehničkih nauka, Bojan Gligić, ESOTRON, Rumenka koji je govorio o preradi ulja. Inače ESOTRON je kompanija koja je prva počela da radi preradu organskog otpada.

Izvor: Privredna komora Vojvodine