Održana ekološka radionica o očuvanju jezera Ćelije u Kruševcu

U Regionalnoj privrednoj komori Kruševca je održana dvodnevna radionica „Mapiranje zainteresovanih strana i Plan komunikacije – iskustva Švedske“.

Radionica predstavlja jednu od niza aktivnosti u okviru krajnjeg cilja – zaštite jezera Ćelije, koje se sprovode kroz projekat „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU: unapređenje kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije“. Predavači su bili eksperti iz Švedske, čija Vlada finansira projekat koji sprovodi SKGO u partnerstvu sa švedskom Asocijacijom lokalnih vlasti i regiona.

Predstavnicima Gradske uprave, JKP Kruševac i JP „Vodovod“ predavači su preneli iskustva u mobilisanju javnosti na ekološke teme. Oni su naglasili da je Grad Kruševac izradio dobar plan komunikacije koji predstavlja odličnu platformu za uključivanje u akciju celokupne javnosti. Ovoj fazi realizacije projekta prethodio je, kao prvi korak, formiranje Radnog tima čiji je zadatak obezbeđivanje uslova za dugoročno snabdevanje pijaćom vodom iz jezera Ćelije.

Planira se da 80 odsto lokalnih samouprava obuhvaćenih Regionalnim sistemom vodosnabdevanja bude uključeno u integralno upravljanje akumulacijom i da bar 70 odsto građana bude informisano o neophodnosti održivog korišćenja jezera. Očekuju se i odgovarajuće aktivnosti u opštinama Brus i Blace, odakle dve pritoke, Rasina i Blatašnica, primaju netretirane otpadne vode, naglasila je pomoćnik gradonačelnika za održivi razvoj i ekologiju Olivera Drenovac.

Ovaj ekološki projekat je od izuzetnog značaja za čitav Rasinski okrug, jer će se vodom sa jezera Ćelije uskoro snabdevati oko 200.000 ljudi.

U realizaciju četvorogodišnjeg programa podrške pridruživanju EU kroz oblast zaštite životne sredine su osim Kruševca uključeni još samo gradovi Zrenjanin i Čajetina.

izvor: krusevac.rs

Sandra Jovićević