Održana druga radionica o Centralnom registru energetskih pasoša

privredna-komora-srbije-

U prostorijama Privredne komore Srbije danas je održana druga radionica „Korišćenje Centralnog registra energetskih pasoša u praksi – iskustva i preporuke“.

Viši projektni menadžer Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju gospođa Svjetlana Đokić izjavila je da je u Republici Srbiji do sada izdato preko 900 energetskih pasoša, dok je u Centralni registar energetskih pasoša uneto nešto ispod 200. Ona je istakla da je Centralni registar energetskih pasoša kreiran još u maju 2014. godine, ali da još uvek ne postoji zakonska osnova za njegovo korišćenje. Dodala je da resorno ministarstvo radi na unapređenju pomenutog registra kako bi postao obavezan alat za ovlašćene organizacije i inženjere koji se bave energetskom efikasnošću zgrada.

Predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospođa Jasminka Pavlović navela je da ovo ministarstvo u saradnji sa GIZ-om radi na unapređenju pravnog i institucionalnog okvira u oblasti energetske efikasnosti. Ona je dodala i da Centralni registar energetskih pasoša predstavlja bazu za donošenje odluka za energetsku sanaciju zgrada.

Radionicu su organizovali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Privredna komora Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Sandra Jovićević

foto: pks.rs