Održana akcija „Sat za našu planetu“

Srbija | Održivi razvoj

8554m1_Planeta_1 vranje

U subotu 19. marta 2016. godine u 20 i 30 časova u Beogradu u okviru akcije „Sat za našu planetu“ isključeno je osvetljenje na znamenitim građevinama, spomenicima, u školama, domovima, poslovnim zgradama i mostovima.

Sekretar grada Beograda za zaštitu životne sredine gospodin Goran Trivan koji je prisustvovao centralnoj manifestaciji ispred Starog dvora izjavio je da je ova akcija napravila preokret u javnom mnjenju kada je reč o emisija gasova sa efektom staklene bašte i štednji resursa. On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja u regionu koja poseduje akcioni plan adaptacije na klimatske promene, a dodao je i da je Beograd usvojio desetogodišnji program zaštite životne sredine.

Akcija „Sat za našu planetu“ održana je i u Vranju gde su učenici, studenti i profesori OŠ „Vuk Karadžić“, Visoke škole primenjenih strukovnih studija i predstavnici Regionalnog centra za talente organizovali performans na trgu ispred Muzeja. U okviru performansa, uz pomoć igre, pesme i poruka za očuvanje životne sredine učesnici su pokušali da skrenu pažnju javnosti na pojedinačnu odgovornost kada je reč o zaštiti životne sredine. Prisutni građani su dobili i bukmarkere sa porukama na koji način se može smanjiti zagađenje životne sredine i tako doprineti borbi protiv klimatskih promena.

Podsetimo, ideja „Sat za našu planetu“ potekla je još 2004. godine, a prva ujedinjena svetska akcija pod ovim nazivom održana je 29. marta 2008. godine u trajanju od 20h do 21h i tada je učestvovalo 35 zemalja i preko 400 gradova sveta. U Republici Srbiji akcija se održala osmi put.

Sandra Jovićević

foto: vranje.org.rs