Održana 19. Parkovijada

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

U organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, u periodu od 28. juna do 01. jula ove godine u Parku prirode „Stara planina“ održana je 19. Parkovijada, tradicionalna manifestacija u okviru koje se okupljaju predstavnici institucija i organizacija za zaštitu prirode u Srbiji i Republici Srpskoj.

Program 19. Parkovijade otvorio je 28. juna direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić.

U narednih tri dana učesnici su imali priliku da brane boje svojih organizacija takmičići se u osam sportskih disciplina.

Ovom prilikom, održan je 29. jula, sastanak zvaničnika organizacija učesnica Parkovijade u cilju usklađivanja i koordinacije daljih aktivnosti i saradnje u radu. Svi učesnici imali su priliku da upoznaju Park prirode „Stara planina“, kroz prezentaciju koju je na ceremoniji otvaranja održao Danko Jović, rukovodilac Radne jedinice Zavoda u Nišu, vožnjom gondolom i organizovanom pešačkom turom do vrha Babin zub.

Takmičari iz devet ekipa učestvovali su u sportovima: stoni tenis, bilijar, stoni fudbal, vodena štafeta, vožnja bicikla na poligonu, šutiranje trojki, fotosafari i pikado.

Na 19. Parkovijadi učestvovalo je oko 200 zaposlenih iz JP „Nacionalni park Fruška gora“, JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Nacionalni park Tara“, JP „Nacionalni park Kozara“, JP „Nacionalni park Drina“, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i domaćina skupa Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Domaćin 20. Parkovijade biće Nacionalni park „Fruška gora“, koji je ujedno i pokretač inicijative za održavanjem Parkovijade, kao domaćin prve ovakve manifestacije.

Milisav Pajević