Održan završni skup o EMAS sistemu

Srbija

emas pks.rs

U prostorijama Privredne komore Srbije u četvrtak 11. decembra 2014. godine održan je skup o promociji EMAS sistema i eko menadžmenta u okviru projekta „Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanje hemijskog udesa i uspostavljanje EMAS sistema“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da u Srbiji postoji već tri kompanije koje će u narednom periodu krenuti u proces EMAS registracije („Galenika fitofarmacija“ Beograd, „Gorenje“ Valjevo, „TRS“ Petrovaradin). Ona je istakla i da se ove kompanije primpremaju za EMAS registraciju po modelu registracije za „treće zemlje“.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Ričard Maš izjavio je da su evropski ekološki zahtevi vrlo strogi, kao i da je pristupanje EMAS sistemu dobrovoljno, a podrazumeva standardizaciju 20 oblasti.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Rade Ostojić istakao je da će zakonski okvir Republike Srbije iz oblasti zaštite životne sredine morati da se menja kako bi se u njega ugradili EMAS III i EMAS global.

Na ovoj konferenciji rečeno je da je EMAS sistem nadgradnja standarda ISO 14001, a njegov cilj je da smanji ekološke rizike, ostvari uštede i postigne veću konkurentnost.

Završni skup o EMAS sistemu organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Centar za zaštitu životne sredine Privredne komore Srbije.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs