Održan Treći regionalni poslovni forum

Vesti | Srbija

Foto: Privredna komora Vojvodine

Treći regionalni poslovni forum održan je u Privrednoj komori Vojvodine. Ovogodišnji Forum, koji je zbog trenutne situacije, održan onlajn organizovali su Skupština AP Vojvodine, Pokrajinske Vlade, Privredne komore Vojvodine i Razvojne agencije Vojvodine, zajedno sa Skupštinom evropskih regija (AER), Fondom „Evropski poslovi“ i Evropskom preduzetničkom mrežom.

Otvarajući Forum predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević ocenio je da Poslovni forum predstavlja izvanredan ambijent koji bi trebao da postigne  rezultatate.

On je rekao da je AP Vojvodina za prvih osam meseci imala ukupan promet oko devet milijardi evra, što je svega pet odsto manje u odnosu na prošlu godinu. A kad je reč o izvozu, on iznosi oko 4,5 milijardi evra, što je svega oko tri odsto u odnosu na poslednji presek.

”Ono što je takođe bitno, jeste da je pokrivenost uvoza izvozom 95 odsto, što je veliki uspeh. Smatram da je organizovanje ovog događaja veoma značajno, što se i vidi po interesovanju kompanija iz cele Evrope i sveta. Ovakvim forumima umrežavamo naše privrednike, stvaramo kvalitetan ambijent za zajednička ulaganja, investicije i projekte. Naša poznata maksima je: razvijen region, razvijena država”, naglasio je Vučurević.

Učesnicima Foruma obratio se i predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor  koji je zahvalio ovogodišnjim učesnicima i organizatorima, i ocenio je da nam predstoji vreme puno izazova u kome su dva cilja primarna: očuvanje zdravlja ljudi i stvaranje uslova za normalno funkcionisanje privrednih delatnosti, koliko god je to moguće. On je naglasio da su predstavljeni rezultati kojima i Republika Srbija i AP Vojvodina mogu da se ponose, s obzirom da imamo najmanji pad ukupnog društvenog proizvoda u Evropi, a da u poslednjih devet meseci industrija i prerađivačka delatnost u AP Vojvodini beleže rast preko četiri odsto.

Regionalni poslovni forum okupio je preko 210 učesnika iz 28 zemalja sa tri kontinenta, a za B2B susrete prijavilo se preko 200 učesnika. 

Izvor: Privredna komora Vojvodine