Održan terenski obilazak u okviru projekta međusektorskog upravljanja zemljištem

Srbija

italproj_2016

Od 6. do 9. septembra 2016. godine održan je prvi terenski obilazak u okviru projekta Unapređenje međusektorskog upravljanja zemljištem kroz smanjenje pritisaka na zemljište i planiranje korišćenja zemljišta, uz finansijsku podršku Italijanskog Ministarstva životne sredine, kopna i mora.

Ovom prilikom radna grupa posetila je dva lokaliteta, nekadašnju hemijsku industriju Zorka – Šabac i Viskoza – Loznica, na kojima je prisutno dugogodišnje istorijsko zagađenje. Cilj projekta je uspostavljanje plana detaljnih istraživanja kontaminiranih lokacija.

Obilasku su prisustvovali stručnjaci iz Republike Italije iz Nacionalne agencije za nove tehnologije, energetiku i održivi ekonomski razvoj (ENEA) i Instituta za zaštitu životne sredine i istraživanje (ISPRA), kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Gradskog zavoda za javno zdravlje – Beograd, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo – Novi Sad, Geološkog zavoda Srbije i Instituta za zemljište – Beograd.

izvor: sepa.gov.rs

Sandra Jovićević