Održan stručni skup posvećen novim trendovima u građevinarstvu

Srbija

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u Skupštini AP Vojvodine održan je stručni skup pod nazivom „Novi trendovi u građevinarstvu“.

Skup posvećen novim tehnologijama gradnje, savremenim materijalima i održivom građevinarstvu, otvorio je resorni sekretar Nenad Grbić, koji je istakao da je ovo okupljanje, pre svega motivisano potrebom za novim rešenjima u cilju unapređenja građevinarstva. Grbić je istakao značaj ovakvih stručnih okupljanja, koja su po njemu najbolja mesta za razmenu znanja, kao i mogućnost za ostvarivanje saradnje u oblasti građevinarstva. On je naglasio da Sekretarijat želi da pruži podršku racionalnim rešenjima, čiji su benefiti smanjenje troškova, brža gradnja i ujedno podizanje nivoa bezbednosti građevinskih objekata.

Vito Rici, vlasnik kompanije „Metal.Ri“, koja je usavršila sistem kombinovane gradnje i proizvodnju betonskih greda, predstavio je učesnicima savetovanja tehnologiju ove gradnje koja je značajnije brža od klasične, a koju ova kompanija koristi u izgradnji zgrada, mostova, tržnih centara i drugih objekata. Rici je naveo da je najvažnije da se stručna lica u našoj zemlji upoznaju sa rešenjima u načinu gradnje ove italijanske kompanije i da ga prihvate. Sledeći krak bio bi otvaranje jedne ili dve fabrike koje bi služile na obostranu korist, kako državi i građanima Srbije tako i vlasnicima kompanije.

Učešće na skupu uzeli su i predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, koji su predstavili aktuelnu situaciju u našem građevinarstvu i održivoj gradnji.

izvor: psemr.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević