Održan skup o uticaju vetroelektrana na životnu sredinu

Srbija

b92.net

U prostorijama Privredne komore Srbije 27. maja 2015. godine održan je regioalni skup „Vetroelektrane i životna sredina – uticaj na ptice i slepe miševe“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović istakla je da Republika Srbija ima ambicioznu politiku zaštite prirode, kao i energetske ciljeve i ciljeve u oblasti klimatskih promena. Prema njenim rečima, prilikom usklađivanja ovih ciljeva mora postojati svest o tome da zaštita životne sredine može da se ostvari samo uz međuresorsku i interdisciplinarnu saradnju. Ona je dodala da je potrebno pažljivo i strateško planiranje kako bi se osigurao razvoj vetroelektrana.

Gospođa Božović je izjavila i da program „Natura 2000“ ima cilj očuvanje ili ponovno uspostavljanje preko hiljadu ugroženih vrsta u Evropi i preko 230 ugroženih staništa. Zbog toga je prilikom izgradnje vetroparkova potrebno pronaći tehničko-tehnološka rešenja koja obezbeđuju primenu EU Direktive o pticama, radi očuvanja divljih vrsta ptica i njihovih staništa.

Inače, “Natura 2000” predstavlja mrežu područja za zaštitu prirode u Evropskoj uniji, a ima za cilj očuvanje najvrednijih i najugroženijih vrsta i staništa u Evropi. Uspostavljena je 1992. godine.

Sandra Jovićević

foto: b92.net