Održan skup o izdvajanju i iskorišćenju CO2

Srbija

mre zelenasrbija.rs

U četvrtak 12. novembra 2015. godine u prostorijama Kluba poslanika u Beogradu održan je skup CO2 – mogućnosti prikupljanja, korišćenja i skladištenja (Carbon Capture, Utilization and Storage – CCUS).

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je Republika Srbija nedavno postala član Foruma energetskih lidera (Carbon Sequestration Leadership Forum – CSLF) čiji je cilj korišćenje fosilnih goriva na odgovoran način. On je istakao da su resursi uglja veoma značajni za Republiku Srbiju, kao i da bi u prvi plan trebalo staviti odgovoran odnos prema životnoj sredini. Dodao je da bi prilikom korišćenja uglja trebalo izdvojiti ugljen dioksid koji nastaje njegovim sagorevanjem, a zatim ga skladištiti ili prodavati.

Na skupu je rečeno da će Republika Srbija biti prva zemlja u ovom delu Evrope koja će koristiti takvu tehnologiju, a istaknuto je i da bi formiranje regionalnih centara za izdvajanje i skladištenje ugljen dioksida moglo predstavljati jedan od najjeftinijh načina da se dođe do energije. Osim toga, prezentovane su prednosti i prepreke u iskorišćenju CCUS tehnologije.

Skup CO2 – mogućnosti prikupljanja, korišćenja i skladištenja organizovali su Ministarstvo rudarstva i energetike i Global CCS Institute, a neki od učesnika bili su i predstavnici NIS-a, AERS-a, JP „Srbijagas“, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, US Department of Energy, University of Bergen, North American Carbon Capture and Storage, ambasada Kanade, ambasada Švedske, ambasada Finske, Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sandra Jovićević

foto: zelenasrbija.rs