Održan skup „Lideri održivog razvoja“ u Sremskoj Mitrovici

Srbija | Održivi razvoj

Govornici Prve CEDEF Konvencije

U Sremskoj Mitrovici je 26. februara 2015. godine održana prva u nizu konvencija „Lideri održivog razvoja“.

Predsednik Upravnog odbora CEDEF-a gospođa Jovanka Arsić Karišić otvorila je skup „Lideri održivog razvoja“ i naglasila da ovaj program prepoznaje izuzetno zalaganje lidera gradova i opština u rešavanju problema, uz primenu novih formi finansiranja, najsavremenijih tehnologija razvoja i postojećih domaćih i svetskih iskustava.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture gospodin Miodrag Poledica izjavio je da je potrebno iskoristiti ove skupove kako bi se unapredio održivi razvoj lokalnih samouprava u Srbiji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije „Miteco“ gospodin Milorad Blažić istakao je da su ovakvi skupovi od velikog značaja i dodao da je fokus kompanije „Miteco“ za 2015. godinu na zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom.

Neki od govornika bili su i predstavnici kompanija „Telekom Srbija“, „Minel Schreder“, „Knauf Insulation“, „Viessman“, ARUP. Organizovano je preko 120 simultanih direktnih sastanaka, a dodeljene su i povelje „Lideri održivog razvoja“ za izuzetne rezultate u primeni obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i upravljanju otpadom i vodama opštinama Kula, Ruma, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Vrbas, Sombor, Šabac, Srbobran i Sremski Karlovci.

Pokrovitelji skupova „Lideri održivog razvoja“ su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije, Agencija za zaštitu životne sredine i Privredna komora Vojvodine.

Izveštaj sa Konvencije „Lideri održivog razvoja“ možete pročitati ovde.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org