Održan skup „Evropski Amazon – šta to znači za lokalno stanovništvo“

ekourb skup

U Bačkom Monoštoru 11. januara 2016. godine održan je skup „Evropski Amazon – šta to znači za lokalno stanovništvo”.

Kako je navedeno u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, cilj skupa je da se kroz predstavljanje priznanja koje su UG „Podunav“ i Bački Monoštor primili od Saveta Ministara Evrope, prisutnima ukaže na značaj i ulogu koju ima lokalno stanovništvo u očuvanju i razvoju eko-ruralnog turizma u funkciji zaštite prirode, životne sredine i kulturnog nasleđa.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine gospodin Slobodan Puzović na skupu je predstavio Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“. Govorio je o aktivnostima koje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine u saradnji sa Svetskim fondom za prirodu (WWF) i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode realizovao na ovom delu Podunavlja, a koje se odnose na zaštiru, unapređenje i očuvanje prirodnih vrednosti SRP „Gornje Podunavlje“, njegovu promociju i razvoj održivog turizma područja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine na skupu su prezentovaili značaj Evropske Konvencije o predelu za Srbiju.

Predstavnici UG „Podunav“ primili su priznanje stručnog žirija za Evropsku nagradu za predeo za projekat „Vrata Gornjeg Podunavlja“ koji je imao za cilj razvoj eko-ruralnog turizma kao oruđe za zaštitu prirode, očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa Bačkog Monoštora.

Skupu su prisustvovali predstavnici JP „Vojvodinašume“, Gradske uprave, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, ŠG „Sombor“, meštani Bačkog Monoštora, Sombora, Apatina.

Sandra Jovićević

foto: ekourb.vojvodina.gov.rs