Održan seminar „Zaštita prirode – nadzor i predostrožnost“

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na Tari je minulog vikenda održan Seminar „Zaštita prirode – nadzor i predostrožnost“ prvi, od tri planirana seminara permanentnog obrazovanja.

Seminar okupio je 70 predstavnika relevantnih stručnih institucija i to republičkog i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, predstavnike pravosudnih organa – sudije prekršajnih sudova i tužioce, naučne radnike, republičke, pokrajinske i lokalne inspektore za zaštitu životne sredine, načelnike opštinskih uprava, predstavnike Nacionalnog parka Tara, kao i predstavnike civilnog društva – nevladine organizacije.

Seminar su otvorili Željko Pantelić pomoćnik ministra zaštite životne sredine za Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini i Jasmina Jović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine za Sektor za zaštitu prirode i klimatske promene.

Na seminaru su razmatrana pitanja vezana za primenu odredbi kojim su uređena zaštita prirode kao i njihovo sprovođenje od strane nadležnih organa. Održana su i dva panela i to: „Gradnja u zaštićenim područjima – Zakonske obaveze investitora, MHE, objedinjena procedura, građevinske dozvole, nadležnost za izdavanje građevinskih dozvola“ i „Problem trovanja strogo zaštićenih divljih vrsta ptica“, nakon čega je održan plenarni skup na kome su moderatori, Jasmina Jović, pomoćnik ministra, i dr Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode upoznali sve učesnike sa zaključcima panel diskusija koje se planiraju preduzeti u narednom periodu po navedenim pitanjima.

Održani Seminar je okupio najkompetentnije stručnjake po različitim nadležnostima koji su jednoglasno podržali neophodnost uspostavljanja permanentnog obrazovanja svih zainteresovanih strana koji se bave pitanjima zaštite prirode, a sve u cilju njenog unapređenja i očuvanja za buduće generacije.

Milisav Pajević