Održan seminar o strategiji održive urbane mobilnosti u Kragujevcu

Mobilnost | Srbija

U Kragujevcu je juče održan seminar Lokalni razvoj i energetska tranzicija u saobraćaju: definisanje strategije održive urbane mobilnosti na lokalnom nivou koji su Ambasada Francuske i grad Kragujevac organizovali uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

Predstavnik Ambasade Francuske gospodin Nikola Faj izjavio je da izrada strategije održive urbane mobilnosti znači naći pravu ravnotežu između individualnih i kolektivnih sredstava prevoza, obezbeđivanja više prostora za pešake i nemotorizovana sredstva prevoza, uvek sa ciljem da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte, što znači revitalizaciju urbanih prostora, povećanje zelenih površina.

Prema rečima Aleksandra Štajna, pomoćnika gradonačelnika za međunarodnu i unutrašnju saradnju ovaj seminar predstavlja rezultat izuzetne saradnje grada Kragujevca i Ambasade Republike Francuske, a zadovoljsto grada Kragujevca, kao suorganizatora utoliko je veće što se seminar organizuje u godini kada Kragujevac i Siren obeležavaju pola veka saradnje. Štajn je istakao da je definisanje strategije održivog transporta i saobraćaja izuzetno značajno pitanje koje direktno utiče na kvalitet života svih naših građana i naglasio da se ovo pitanje nalazi i u okviru pregovaračkog poglavlja 14. Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji ima obavezu uspostavljanja politika za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić dodao je da su prilagođavanje energetskim trendovima u oblasti saobraćaja, odbrana planete od klimatskih promena, samo neki od naših zajedničkih projekata. Grad Kragujevac planira kroz nekoliko meseci da uvede u opticaj električni autobus i da izgradi dve stanice za punjenje. U Kragujevcu je u toku i izrada Studije saobraćaja koju realizuju JP Urbanizam, Gradska agencija za saobraćaj u saradnji sa učenicima Politehničke škole. Biće sprovedena i anketa među građanima koji će na taj način aktivno učestvovati u izradi Studije, ukazivanjem na probleme i predlaganjem novih rešenja u oblasti saobraćaja, što će doprineti održivom razvoju našeg grada.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević