Održan sastanak predstavnika Srbije i Velike Britanije posvećen energetici

Srbija

Photo – illustration: Pixabay

Predsednica Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije dr Aleksandra Tomić razgovarala je u Narodnoj skupštini sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije zaduženim za pitanja energetike dr Nikom Nortonom i Lidijom Grej o aktuelnim temama u energetskoj politici Srbije i Velike Britanije.

Dr Aleksandra Tomić je istakla da je Srbija jedna od potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici, još od 2005. godine i naglasila da je Srbija prva država koja je implementirala Treći energetski paket u svoje zakonodavstvo. Usvojena je i Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje, navela je Tomić i posebno naglasila značaj akcionog plana koji se tiče upotrebe obnovljivih izvora energije. Dr Aleksandra Tomić je sa sagovornicima razgovarala i o aktuelnim temama u energetskoj politici Srbije sa stanovišta zakonodavstva i ukazala da Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije ima za cilj da objedini sve relevantne i aktuelne teme iz oblasti energetike.

Dr Nik Norton i Lidija Grej govorili su o temama u oblasti energetike koje su važne za Veliku Britaniju, posebno u kontekstu Bregzita. Istakli su da će Velika Britanija ostati u okviru Evropske energetske zajednice i da će zadržati sve interkonekcije koje ima sa evropskim zemljama, kao i da će nastaviti saradnju sa EU kad je u pitanju energetska politika.

Sagovornici su zajednički ocenili da je saradnja u oblasti energetike i ojačavanje svih energetskih potencijala, a naročito obnovljivih izvora energije, od opšteg značaja i da prevazilazi sva politička pitanja, kao i da je veoma bitno da evropske države sarađuju na tom polju.

izvor: parlament.gov.rs

Sandra Jovićević