Održan sastanak povodom tvining projekta o upravljanju opasnim otpadom

Srbija | Održivi razvoj

tvining projekat eko.minpolj.gov.rs

U petak 15. maja 2015. odine održana je konferencija povodom tvining projekta „Unapređenja sistema upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji – Integrisani plan upravljanja opasnim otpadom“.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će ovim projektom biti obezbeđena izrada i unapređenje postojeće regulative u oblasti upravljanja opasnim otpadom. Ona je istakla da je poseban cilj definisan kroz postupak revizije Strategije za upravljanje otpadom za period od 2010. do 2019. godine, a da podrazumeva uvođenje odvojenog sistema upravljanja opasnim otpadom, sakupljanje i tretman opasnog otpada iz domaćinstva i industrije, jačanje profesionalnih i institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom ali i izgradnju regionalnih centralnih skladišta opasnog otpada. Osim toga, u planu je i izgradnja postrojenja za fizičko-hemijski tretman opasnim otpadom, kao i obezbeđivanje kapaciteta za spaljivanje medicinskog i organskog industrijskog otpada.

Predviđeno je da projekat „Unapređenja sistema upravljanja opasnim otpadom u Republici Srbiji – Integrisani plan upravljanja opasnim otpadom“ traje dve godine, dok je njegova vrednost procenjena na oko milion evra. Republika Srbija će ušestvovati sa oko 5 odsto, dok će Evropska unija obezbediti ostatak sredstava.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs