Održan sastanak posvećen upravljanju otpadom u Brodsko-posavskoj županiji

Region | Upravljanje otpadom

Foto: mzoip.hr

Ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Slavonskom Brodu gde se sastao sa predstavnicima Brodsko-posavske županije, gradonačelnicima Slavonskog Broda i Nove Gradiške, kao i načelnicima opština s tog područja na temu upravljanja otpadom.

Cilj radnog sastanka bio je predstaviti mogućnosti sufinansiranja mera koje jedinice lokalne samouprave trebaju realizovati tokom 2018. godine kako bi ispunile svoje zakonske obaveze u području upravljanja otpadom.

Govoreći o aktivnostima Ministarstva na uspostavi celovitog sistema upravljanja otpadom u Republici Hrvatskoj, ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić kazao je kako je cilj u što kraćem vremenskom razdoblju kreirati sve pretpostavke za uspešno upravljanje otpadom. Za realizaciju tog cilja potrebna je saradnja Ministarstva i jedinica lokalne samouprave odnosno edukacija građana i nabavka infrastrukture, naglasio je ministar Ćorić. U toku je javni poziv za gradove i opštine kojima su na raspolaganju EU sredstva za realizaciju informativnih aktivnosti. Uz to ovih dana biće raspisan poziv za nabavku kontejnera, a vezano za izgradnju sortirnica i postrojenja za obradu odvojenog prikupljanja biootpada, rekao je ministar Ćorić.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić iskazao je zadovoljstvo radnim sastankom koji će, kako je rekao, zasigurno doprineti kvalitetnom i primerenom zbrinjavanju otpada na području županije.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević