Održan sastanak o upravljanju otpadom u tekstilnoj industriji

Srbija | Održivi razvoj

tekstilni otpad pks.rs

U Privrednoj komori Srbije 26. januara 2015. godine održan je sastanak sednice Odbora Udruženja industrije tekstila, odeće, kože i obuće.

Predsednik Odbora ovog Udruženja gospodin Boško Stojiljković ukazao je na to da tekstilni otpad koji ostane nakon proizvodnje ne može da se razduži u Srbiji bez plaćanja carine i zbog toga su velike količine ovog otpada uskladištene u fabrikama. Za ovaj otpad fabrike dobijaju i kazne od eko-policije.

Predstavnici tekstilnih kompanija istakli su da su nezadovoljni odlukom da moraju da plaćaju operaterima za odnošenje i zbrinjavanje otpada, jer su do sada ovaj otpad prodavali. Takođe su istakli da su obavezni da plaćaju i skupe labaratorijske analize kako bi dobili potvrde da otpad nije opasan. Osim toga, ukazali su i da ne postoji dovoljan broj operatera za zbrinjavanje otpada.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti održani sastanci na kojima će se predstavnicima tekstilne industrije dati precizna tumačenja i uputstva za zbrinjavanje otpada, a biće otklonjeni i drugi probleme u Zakonu o zbrinjavanju otpada u industriji tekstila, odeće, kože i obuće.

Sandra Jovićević

foto: pks.rs