Održan sastanak o upravljanju otpadom u Ličko-senjskoj županiji

Region | Upravljanje otpadom

Foto: mzoip.hr

Ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Ličko-senjskoj županiji gde se sastao s gradonačelnicima i načelnicima s tog područja na temu upravljanja otpadom.

Cilj radnog sastanka bio je predstaviti mogućnosti sufinansiranja mera koje jedinice lokalne samouprave trebaju realizovati tokom 2018. godine kako bi ispunile svoje zakonske obaveze u području upravljanja otpadom.

Župan Darko Milinović istakao je kako su gradonačelnici i načelnici s područja Ličko-senjske županije dobili odgovore na brojna pitanja koja su postavljali u poslednje vreme, a kada je reč o toj temi na raspolaganju su nam višemilionska evropska sredstva za nabavku infrastrukture i edukaciju građana. Dodao je i kako je veći deo opština i gradova s područja Ličko-senjske županije spreman za realizaciju zacrtanih ciljeva.

U 2016. godini odvojeno smo prikupljali 27 odsto otpada stoga trebamo učiniti značajan iskorak. To možemo samo ako informišemo i edukujemo građane i osiguramo im infrastrukturu kako bi razvrstavali na kućnom pragu, rekao je ministar Ćorić. On je dodao i da je Ministarstvo raspisalo javni poziv za gradove i opštine za realizaciju informativnih aktivnosti, za nabavku kontejnera, a polovinom godine očekuje se i konkurs za nabavku vozila.

Republika Hrvatska je preuzela obavezu da se do 2020. godine razvrstava više od 50 odsto papira, stakla, metala i plastike.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević