Održan sastanak o upravljanju otpadom u Kragujevcu

Srbija

stana bozovic

U Kragujevcu je 24. novembra 2014. godine održan sastanak povodom osnivanja istraživačkog centra i uspostavljanja sistema za sakupljanje, transport i tretman klaničnog otpada i izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da bi u narednom periodu trebalo da bude izgrađen centar za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom kako bi se unapredio sistem regionalnog upravljanja otpadom u Šumadijskom regionu. Ona je dodala da je potrebno izraditi regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom, kao i da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbediti svu potrebnu podršku.

Na sastanku se razgovaralo i o projektu osnivanja istraživačkog centra i uspostavljanja sistema za sakupljanje, transport i tretman klaničnog otpada radi dobijanja biogasa i električne energije. Zaključeno je da će realizacija ovog projekta unaprediti postojeće stanje u oblasti upravljanja i zbrinjavanja ovakve vrste otpada. Osim toga, rečeno je da je ogromna prednost ovog projekta dobijanje biogasa i električne energije iz klaničnog otpada.

Vlada Savezne Republike Nemačke za izgradnju ovog postrojenja donirala je dva miliona evra, a očekuje se da će njegovom izgradnjom biti otvorena nova radna mesta, povećana konkurentnost malih i srednjih preduzeća, kao i uvedene nove tehnologije. Takođe će se doprineti zaštiti životne sredine i iskorišćenju energije iz obnovljivih izvora.

Osim državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođe Stane Božović, sastanku je prisustvovao i rektor Univerziteta u Kragujevcu gospodin prof. dr Slobodan Arsenijević, direktor Uprave za veterinu gospodin Dejan Bugarski, predstavnici Univerziteta u Kelnu, predstavnici grada Kragujevca, kao i predstavnici kompanije „Porr – Werner & Weber“ iz Jagodine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs