Održan sastanak o upravljanju otpadom u Istarskoj županiji

Region | Upravljanje otpadom

Foto: mzoip.hr

Istarski Županijski centar za upravljanje otpadom Kaštijun, koji je u redovnom pogonu od marta ove godine, obišao je ministar zaštite okoline i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić i izrazio uverenje da će taj centar omogućiti Istarskoj županiji najviše standarde u upravljanju otpadom u Hrvatskoj.

Ovo je sam vrh tehnologije. Kako stvari stoje, kalibracija odnosno merenja vrednosti postrojenja koja su u toku verovatno će proći u najboljem redu, tako da već sada možemo govoriti o jednoj uspešnoj priči centra za upravljanja otpadom, kazao je Ćorić. Napomenuo je kako je to tek drugi centar takve vrste u Hrvatskoj, navodeći da su do 2023. godine planovi puno ambiciozniji s obzirom da se do kraja ove godine očekuje početak radova na druga dva centra.

Naglasio je kako je za Ministarstvo zaštite okoline i energetike, 2018. godina, godina izgradnje infrastrukture za efikasno upravljanje otpadom u Hrvatskoj. Hrvatska je 2016. godinu završila s 27 odsto odvajanja na kućnom pragu, naš je cilj do 2020. godine dostići 50 odsto, poručio je Ćorić. Za ovu je godinu najavio i konkurs u smeru nabavke spremnika za izgradnju sortirnica, nabavke vozila, odnosno svih potrebnih delova infrastrukture za efikasno upravljanje otpadom.

Istarski župan Valter Flego potvrdio je da je Kaštijun ishodovao sve upotrebne dozvole, naglasivši kako se na području županije gradi održiv i pravedan sistem zbrinjavanja otpada, sistem po sistemu što više odvajaš i recikliraš, to manje plaćaš, poručio je.

Ministar Ćorić je održao i radni sastanak sa predstavnicima Istarske županije i jedinicama lokalne samouprave s tog područja. Tom je prilikom sagledana trenutna situacija na području upravljanja otpadom kako bi se preduzele aktivnosti za ubrzavanje i realizaciju obaveza koje proizlaze iz Uredbe, odnosno Zakona o upravljanju otpadom.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević