Održan sastanak između predstavnika Srbije i Bugarske o radiološkoj opasnosti

Srbija

sastanak-ministar-ambasador-bugarska

U sredu 27. januara 2016. godine održan je sastanak između ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođe Snežane Bogosavljević Bošković i ambasadora Bugarske njegovom ekselencijom gospodinom Angelom Dimitrovim. U okviru sastanka razgovaralo se o pripremi za potpisivanje Sporazuma o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske.

Istaknuto je da je Vlada Republike Srbije usvojila sporazum, kao i da je Bugarska sprovela kompletnu proceduru neophodnu za njegovo potpisivanje, tako da će u narednom periodu doći do potpisivanja pomenutog dokumenta. Sporazumom o pravovremenoj razmeni informacija u slučaju radiološke opasnosti između Srbije i Bugarske definisan je način obaveštavanja i razmene informacije, njihovog sadržaja i slučajeva u kojima se obaveštavanje vrši. Određeni su i organi ugovornih strana nadležni za njegovo sprovođenje, organi koji su nadležni za primanje i davanje obaveštenja i informacija, koordinatori za sprovođenje sporazuma, ali i dinamika i način dogovaranja sadržaja i drugih bitnih elemenata konsultativnih sastanaka.

U okviru sastanka bilo je reči i o unapređenju saradnje između Srbije i Bugarske u oblasti vodoprivrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs