Održan sastanak između predstavnika kompanije „Tisen Krup“, RB „Kolubara“ i EPS-a

Srbija

sastanak rbkolubara.rs

U četvrtak 19. marta 2015. godine u Direkciji Rudarskog basena „Kolubara“ u Lazarevcu sastali su se predstavnici nemačke kompanije „Tisen Krup“ sa predstavnicima RB „Kolubara“ i JP „Elektroprivreda Srbije“.

Cilj ovog sastanka bio je unapređenje partnerske saradnje između nemačkog proizvođača rudarske opreme „Tisen Krup“ i RB „Kolubara“, navedeno je iz RB „Kolubara“.

U okviru sastanka bilo je reči o bageru 740L, o realizaciji montaže rotornog bagera kapaciteta 6600 koji će raditi u okviru sistema za proizvodnju otkrivke na „Polju C“. Navedeno je da je izrada i montaža ovog rotornog bagera deo projekta „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”. Bilo je reči i o unapređenju i povećanju obima saradnje u vezi proizvodnje rezervnih delova za rudarsku opremu.

Inače, projekat „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu” započet je 2012. godine, a podrazumneva izgradnju postrojenja za homogenizaciju uglja, nabavku rudarske opreme za „Polje C“ i „Tamnava-Zapadno polje“. Vrednost projekta iznosi 182 miliona evra, a finansira se kreditima Nemačke razvojne banke (KfW), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali i sopstvenim sredstvima.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs