Održan rani javni uvid Prostornog plana područja posebne namene „Karaš-Nera“

20160815_111255

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine 15. avgusta 2016. godine u opštini Bela Crkva održao je rani javni uvid Prostornog plana područja posebne namene Predela izuzetnih odlika „Karaš-Nera“.

Ovom prilikom javnosti je predstavljen Predeo „Karaš-Nera“, kao i reprezentativan materijal radi upoznavanja sa opštim ciljevima i svrhom izrade prostornog plana, mogućim rešenjima za razvoj prostornih celina i efektima planiranja.

Rani javni uvid završen je 22. avgusta 2016. godine, a svi zainteresovani mogli su dostaviti svoja mišljenja, primedbe i sugestije na pomenuti plan.

Podsetimo, predeo izuzetnih odlika „Karaš-Nera“ proglašen je 2015. godine, a područje je steklo i međunarodni značaj po IBA programu u okviru BirdLife International, dok je njegov dunavski deo proglašen za Ramsarsko područje „Labudovo okno“. Plan obuhvata 230 kilometara kvadratnih u okviru opštine Bela Crkva sa najvažnijim lokalitetima Nera, Karaš i Mali Pesak. Prostorni plan područja posebne namene značajno će unaprediti očuvanje jedinstvenih prirodnih karakteristika predela, razvoj prekogranične saradnje, korišćenje evropskih fondova, negovanje lokalne tradicije, kulture i običaja u funkciji održivog razvoja lokalne ekonomije.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević