Održan prvi sastanak Radne grupe za zelenu ekonomiju i održivi razvoj

Srbija

radna grupa eko.minpolj.gov.rs

U utorak 2. decembra 2014. godine održan je inicijalni sastanak Radne grupe za zelenu ekonomiju i održivi razvoj u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Na sastanku je rečeno da će ova Radna grupa imati zadatak da utvrdi institucionalne i operativne modalitete koji su neophodni za reviziju i primenu Nacionalne strategije održivog razvoja. Takođe je utvrđeno da će u narednom periodu biti predložene mere i aktivnosti za sprovođenje Studije o dostignućima i perspektivama na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju. Neke od tih mera će obuhvatiti Obuku i izgradnju kapaciteta, Obrazovanje i podizanje svesti, Podršku sprovođenju održivog razvoja u praksi.

Zelena ekonomija je bila jedna od glavnih tema o kojoj se razgovaralo na sastanku, a zaključeno je da je potrebno institucionalno i finansijski podržati ovu oblast koja je i ključni preduslov za razvoj.

Radnu grupu za zelenu ekonomiju i održivi razvoj čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i Agencije za zaštitu životne sredine u UNDP. Formirana je na inicijativu ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođe Snežane Bogosavljević Bošković i miniistra privrede gospodina Željka Sertića.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs