Održan prvi sastanak INTERREG prekograničnog projekta „Pametne škole“

Region

Prvi sastanak projektnog tima INTERREG prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ održan je sredinom juna ove godine u kongresnoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera: Centar za razvoj i podršku, Zelena akcija iz Zagreba, Brodsko-posavska županija, Tuzlanski kanton i Brodsko ekološko društvo iz Slavonskog Broda. Neke od tema sastanka o kojima su projektni partneri razgovarali bile su ključne odredbe ugovora o implementaciji projekta, planiranje projekta, izveštavanje o realizaciji projektnih aktivnosti i eventualni rizici koji se mogu javiti tokom implementacije.

„Pametne škole“ je prekogranični projekat vrednosti 1.644.127,82 evra koji se finansira iz INTERREG IPA CBC programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-20120. Implementacijski tim čini 27 osoba koje će zajedničkim snagama u prekograničnom području realizovati niz aktivnosti.

U 27 meseci koliko se projekat planira sprovoditi investiraće se u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola u projektnom području (Brodsko-posavska županija i Tuzlanski kanton). Dodatne aktivnosti projekta uključuju prekogranično četvoromesečno takmičenje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije pri čemu će svaka od dve škole pobednice kao nagradu dobiti instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarne laboratorije“. Takođe, u planu je i prekogranično takmičenje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT inovacijama u oblasti obnovljivih izvora energije, pri čemu će 20 najuspešnijih inovatora iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imati priliku izraditi, odnosno tehnički unaprediti svoje inovacije na sedmodnevnom letnjem kampu mladih inovatora koji će se održati u Brodsko-posavskoj županiji.

izvor: zelena-akcija.hr

Sandra Jovićević