Održan prvi Međunarodni sajam „Zelena ekonomija“

Srbija | Održivi razvoj

zelena ekonomija eko.minpolj.gov.rs

U Beogradu je u sredu 4. februara 2015. godine održan Međunarodni sajam „Zelena ekonomija“ u organizaciji „Danas Conference Centar“ i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je Evropska organizacija za saradnju i razvoj koja je usvojila Strategiju zelenog rasta uputila poziv svima da se poveća održivi razvoj. Ona je istakla i da je Republika Srbija na konferenciji u Riu predstavila Studiju o dostignućima i perspektivama na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju, a u kojoj su prikazani potencijali obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održive organske proizvodnje.

Kako je navela, zelena ekonomija ima veliki potencijal u Srbiji, a posebno je istakla razvoj reciklažne industrije. Dodala je i da je potrebno izvršiti reviziju poglavlja „Finansiranje zaštite životne sredine“ u Zakonu o zaštiti životne sredine i to u pravcu osnivanja Zelenog fonda zaštite životne sredine u Republici Srbiji.

Inače, u okviru sajma održane su konferencije „Zelena ekonomija i infrastrukturne investicije“ i „Zelena ekonomija i uloga medija u Srbiji“.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs