Održan Prvi Balkanski ruralni parlament

Vesti | Održivi razvoj

U Vrnjačkoj Banji je održan Prvi Balkanski ruralni parlament u organizaciji Mreže za ruralni razvoj Srbije, kao jedne od aktivnosti projekta „Alter“ (Aktivne lokalne teritorije za ekonomski razvoj ruralnih područja), koga finansira Evropska unija u okviru programa „Civil Society Facility and media programme 2014-2015“.

Cilj projekta je stimulisanje i stvaranje pravnog i finansijskog okruženja za razvoj civilnog društva, osnaživanje civilnog društva da postane efektivni i značajni nezavisni učesnik i da unapredi svoje kapacitete za dijalog sa vlastima, a u cilju uticaja na zakonodavstvo i procese donošenja odluka u održivom razvoju ruralnih zajednica.

Važnije aktivnosti projekta su uspostavljanje direktne saradnje i dijaloga između organizacija civilnog društva i institucija vlasti u cilju uticaja na donošenje politika i proizvodnju konkretnih promena u održivom socio-ekonomskom ruralnom razvoju i izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva i mreža u polju lobiranja i zagovaranja, istraživanja i analiza sa fokusom na održivi socio-ekonomski razvoj.

Projekat traje do aprila 2019 godine, realizuje konzorcijum sedam mreža za ruralni razvoj iz Zapadnog Balkana i dve mreže za ruralni razvoj iz Evropske unije. Projekat se sprovodi na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Turske.

Skup u Vrnjačkoj Banji je okupio oko 70 predstavnika civilnog društava, vlada i organizacija iz zapadnog Balkana i Turske, predstavnike Evropske komisije, nacionalnih mreža iz cele Evrope, međunarodnih mreža i organizacije i mnogih drugih ruralnih aktera.

Milisav Pajević