Održan panel „Organska ishrana – zdravlje ili mit“

Vesti | Hrana | Srbija

Domaće tržište organske hrane još je u fazi nastajanja, ali je važno naglasiti da se proizvodnja intenzivno razvija i trenutno postoji oko 6.000 poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom u Srbiji, izjavila je juče generalna sekretarka Serbia Organica na panelu „Organska ishrana – zdravlje ili mit“ u Beogradu.

Ona je istakla da se organskom ishranom smanjuje unos toksičnih hemikalija u organizam, izbegavaju genetski modifikovani organizmi, smanjuje se količina aditiva i boja i povećava količina vitamina, minerala i antioksidanata.

Biljke i životinje u organskoj proizvodnji uzgajaju se prirodnim procesima, tako da se u organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi 50 posto više nutritivno poželjnih omega 3 masnih kiselina.

Istraživanja pokazuju da korišćenje organskih mlečnih proizvoda utiče na smanjenje pojave ekcema, astme i drugih bolesti kod dece mlađe od dve godine, objašnjava profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača i preporučila majkama da organsko mleko uključe u ishranu svog deteta.

Ciljevi organske poljoprivrede je održavanje harmonije u prirodi, čuvanje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta, vode i biljaka, rečeno je na današnjem panelu.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević