Održan okrugli sto o Zakonu o upravljanju otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

U Narodnoj skupštini održan je okrugli sto o predloženim izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom sa ciljem uspostavljanja dijaloga između svih aktera u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednica Odbora za zaštitu životne sredine Ivana Stojiljković istakla je, otvarajući skup, da se predloženim izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom insistira na punoj implementaciji svih već postojećih odredbi, čime bi se omogućilo usvajanje cirkularne ekonomije koja promoviše upotrebu otpada kao resursa i predstavlja razvojnu šansu za privredu. Takođe je istakla značaj većeg stepena reciklaže, ali i smanjenja emisije ugljendioksida u vazduhu.

Vladimir Janković, predstavnik UNEKOOP-a iz Paraćina istakao je da je glavni cilj okruglog stola uspostavljanje dijaloga između svih aktera iz oblasti životne sredine, kroz koji će se šire sagledati problem upravljanja otpadom, u cilju njegovog energetskog iskorišćenja, ali i uspostavljanje principa održivog razvoja, ravnoteže između ekonomskog, socijalnog i ekološkog interesa.

U nastavku diskusije, o praćenju stanja životne sredine govorili su Nebojša Redžić, predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva zaštite životne sredine i prof. dr Ilija Brčeski, predstavnik Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a o opravdanosti predloženih izmena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom, sa zdravstvenog aspekta, govorio je dr Ilija Vukadinović iz Ekološkog pokreta Kosjerić.

izvor: parlament.gov.rs

Sandra Jovićević