Održan okrugli sto o upravljanju otpadom

Srbija | Upravljanje otpadom

otpad novosti.rs

U asocijaciji srpskih privrednika 21. aprila 2015. godine održan je okrugli sto „Javne nabavke i sprovođenje standarda u upravljanju otpadom“.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije gospodin Siniša Mitrović izjavio je da vrednost tržišta otpada iznosi skoro milijardu evra, ali da je veliki deo toga u sivoj zoni. On je istakao da je neophodno da oblast „zelenog“ biznisa u potpunosti bude usaglašena sa direktivama Evropske unije, kao i da bude transparentna. Prema njegovim rečima, u Republici Srbiji tokom prošle godine izdato je 2515 dozvola za upravljanje otpadom, a u budžet je uplaćeno 7,4 milijarde dinara na ime naknada za posebne tokove otpada.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Radmila Šerović istakla je da se glavne zamerke operatera otpada odnose na obaranje tendera.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine gospodin Filip Mitrović izjavio je da se godišnje u Republici Srbiji generiše oko 8,2 miliona tona otpada, a da je procena Evropske agencije za zaštitu životne sredine da će u narednih deset godina ova brojka biti povećana pet puta.

Predstavnici „Šolc grupe“ istakli su da je godišnja sertifikacija reciklera omogućila suzbijanje sivog tržišta upravljanja otpadom, kao i da bi pojednostavile kontrole operatera koji učestvuju na tenderima zbrinjavanja otpada javnih preduzeća.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs