Održan okrugli sto o reciklaži u Crnoj Gori

Region

okrugli sto reciklaža pobjeda.me

U utorak 25. novembra 2014. godine u Podgorici održan je okrugli sto „Crna Gora i reciklaža na putu ka Evropskoj uniji“.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori gospodin Andre Lis izjavio je da je upravljanje otpadom u Crnoj Gori daleko od principa i ciljeva koji važe u Evropskoj uniji. On je istakao da se u Evropskoj uniji oko 42 odsto otpada reciklira, a da je u planu da taj procenat 2030. godine bude povećan na 70 odsto. Takođe je dodao da je Evropska unija zabranila odlaganje otpada koji može da se reciklira (staklo, papir, metal, plastika).

Generalni direktor Direktorata za životnu sredinu i klimatske promene Crne Gore gospođa Ivana Vojinović izjavila je da su u poslednjih 10 godina u Crnoj Gori izgrađene dve regionalne sanitarne deponije, a oko 50 odsto stanovnika pokriveno je dobro organizovanim sistemom upravljanja otpadom. Ona je dodala i da je tokom prošle godine u Crnoj Gori reciklirano oko 2,5 odsto otpadnog materijala, a oko 58 odsto odloženo je na sanitarne deponije.

Okrugli sto „Crna Gora i reciklaža na putu ka Evropskoj uniji“ održan je u okviru nedelje reciklaže.

Sandra Jovićević

foto: pobjeda.me