Održan okrugli sto o povećanju konkurentnosti preduzeća kroz uštedu energije

U Privrednoj Komori Beograda juče je održan okrugli sto na temu Povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz uštedu energije i mogućnosti finansiranja energetski efikasnih tehnologija.

Ovom prilikom su učesnicima predstavljeni programi i mehanizmi pomoću kojih institucije iz kojih dolaze odobravaju kredite, grantove i vaučere malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u cilju povečanja energetske efikasnosti i konkurentnosti istih, zarad očuvanja i zaštite životne sredine. Predstavnici EBRD-a su govorili o mehanizmima odobravanje kreditnih linija malim i srednjim preduzećima, iz oblasti obnovljivih energija i energetske efikasnosti, preko kojih domaćih banaka je moguće učestvovati u ovim programima, kao i o savetodavnim uslugama koje ova institucija pruža, u cilju restruktuiranja različitih aspekata poslovanja preduzeća. Programi pomoći u Srbiji traju več četiri godine, završeno je 118 projekata za koje je utrošeno 18.2 od namenjenih 20 miliona eura, a rezultati su smanjenje emisije CO2 za 20.000 tona, kao i godišnja ušteda primarne energije u iznosu od 80 GWh.

Mladen Prodanović, koordinator za trgovinu i promociju Švedske iz Ambasade Švedske, predstavio je Demo Enviroment- program pomoći inovativnim tehnologijama koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti kompanija, poboljšanje životne sredine i smanjenje siromaštva. Program je podeljen u dva dela: grantovi za planiranje u iznosu od 36.000 eura za implementaciju do godinu dana i grantovi za demonstrirani projekat u iznosu od 185.000 eura, sa rokom implementacije do kraja 2018.

Luka Nagić iz Carbon & Energy Experts govorio je o implementaciji energetski efikasnih tehnologija u Srbiji i primerima dobre prakse. Energetska efikasnost se definiše kao isti ili bolji rezultati u poslovanju, sa manje utrošene energije, i kao takva se nameće kao osnovni mehanizam pomoću kojeg mala i srednja preduzeća mogu da uštede na proizvodnji i povečaju svoju konkurentnost. Podsetio je da Srbija troši u proseku četiri puta više energije od EU a industrija u Srbiji 2-2.5 puta više energije po jednici proizvoda u odnosu na prosek u EU. Programi koje je EBRD do sada sprovela u Srbiji doveli su do uštede od 34%, sa prosečnim periodom otplate između 2 do 4 godina.

izvor: kombeg.org.rs

Sandra Jovićević