Održan okrugli sto o OIE u Hrvatskoj

oie eko kuce

U Novinarskom domu u Zagrebu u Hrvatskoj 24. marta 2016. godine održan je okrugli sto „Trgovanje zelenom energijom kao mehanizam podsticanja izgradnje obnovljivih izvora energije“.

Predstavnik Hrvatskog poslovnog saveta za održivi razvoj (HR PSOR) gospođa Mirjana Matešić izjavila je da postoji oko pedeset velikih privrednih subjekata koji su kupci zelene energije. Izjavila je da je u Hrvatskoj tek od 2016. godine startovalo tržište električne energije jer je tek sada dobijena zakonska regulativa koja uređuje ovo područje, a Hrvatska je postala i deo evropskog registra. Navela je da se Registar zelene energije nalazi u Hrvatskom operateru tržišta energije (HROTE), kao i da postoji garancija o poreklu ovakve energije. Kako je dodala, zelena energija je nešto skuplja, ali se razlika u ceni ulaže u implementaciju obnovljvih izvora energije i energetsku efikasnost.

Predstavnik „HEP-Opskrbe“ gospođa Tina Jakaša istakla je da ovaj ogranak HEP-a u svojoj ponudi ima i proizvod „ZelEn“, a da u u Hrvatskoj postoji preko 50 kupaca ovog proizvoda. Navela je da je do sada prodato 630GWh električne energije sa ovim žigom, a da su sredstva uložena u projekte obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti za socijalne kategorije.

Okrugli sto organizovao je Hravtski poslovni savet za održivi razvoj (HR PSOR) u cilju otvaranja rasprave i promocija tržišnog mehanizma koji omogućuje kupcima da odaberu kupovinu energije iz obnovljivih izvora.

Sandra Jovićević

foto: ekokuce.com