Održan okrugli sto o klimatskim promenama u Zagrebu

Region | Klimatske promene

klimatske promene economy.rs

U subotu 6. februara 2016. godine u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu održan je okrugli sto „Koji su rezultati nedavno završene COP 21 konferencije o klimatskim promenama i koja su očekivanja Republike Hrvatske u vezi toga?“.

Ministar zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske gospodin Slaven Dobrović ovom prilikom je izjavio da se na globalnom nivou događaju velike promene koje okreću svetske privrede prema održivom razvoju u cilju ublažavanja posledica klimatskih promena. On je dodao da je potrebno da i Hrvatska sprovodi politiku koja će omogućiti veći privredni rast uz manju potrošnju energije i veće iskorišćenje obnovljivih izvora energije. Istakao je i da je Hrvatska jedna od prvih članica Evropske unije koja priprema „Niskokarbonsku startegiju“, odnosno dokument kojim će se obavezati da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte u svim sektorima – upravljanju otpadom, zgradarstvu, prometu, energetici, poljoprivredi. Naveo je i da će u 2016. godini biti započeta i izrada Strategije prilagođavanja na klimatske promene, a koja bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine.

Na okruglom stolu diskutovalo se i o uticaju klimatskih promena na proizvodnju hrane, sociološkim dimenzijama klimatskih promena, konferenciji o klimatskim promenama COP 21 koja je održana u Parizu krajem prošle godine, zatim o tome da li Evropska unija čini dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.

Okrugli sto „Koji su rezultati nedavno završene COP 21 konferencije o klimatskim promenama i koja su očekivanja Republike Hrvatske u vezi toga?“ organizovao je Croatian Climate Change Panel.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs