Održan MITECO forum „Budućnost vas pita“

Srbija

Miodrag Mitrović, predsednik kompanije Miteco

U Beogradu je u četvrtak 27. novembra 2014. godine u hotelu „Crowne Plaza“ održan četvrti Međunarodni MITECO forum „Budućnost vas pita“.

Forum je otvorio predsednik kompanije „Miteco“ gospodin Miodrag Mitrović koji je ovom prilikom izjavio da je zadovoljan zbog toga što je forum postao tradicija gde se iznose nova iskustva i prakse iz oblasti zaštite životne sredine.

Stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji gospođa Irena Vojáčková-Sollorano istakla je da je potrebno raditi na saradnji javnog i privatnog sektora kako bi se kreirala održiva rešenja. Takođe se osvrnula na naziv foruma kao poruke koja se odnosi na naše ophođenje prema okruženju i onome što ostavljamo za budućnost.

Na panelu posvećenom klimatskim promenama rečeno je da zagrevanje od dva stepena Celzijusa može doneti velike gubitke svetskih godišnjih prihoda. Osim toga, bilo je reči i o usvojenim ciljevima Evropske unije da do 2030. godine bude smanjena emisija ugljen dioksida za 40 odsto i povećan udeo energije iz obnovljivih izvora na 27 odsto.

Na drugom panelu o industrijalizaciji i cirkularnoj ekonomiji rečeno je da je potrebno da se smanji generisanje otpada, kao i da se otpad reciklira ili koristi za proizvodnju energije.

Na forumu „Budućnost vas pita“ predstavljene su i stručne prezentacije iz oblasti upravljanja opasnim i industrijskim otpadom.

Četvrtom Međunarodnom MITECO forumu prisustvovali su predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, stručne javnosti. Forum se organizuje svake tri godine, a bavi se zaštitom životne sredine i upravljanjem otpadom.

Sandra Jovićević

foto: miteco.rs