Održan godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora u Gornjem Milanovcu

 

Foto: Ambasadori održivog razvoja i životne sredine.

U Kulturnom centru, uz podršku Opštine, u Gornjem Milanovcu je održan godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora. Više od 100 vaspitno-obrazovnih ustanova u Srbiji je uključen u međunarodni program Eko-škole. U proteklih pet godina Eko-škole su uspešno učestvovale u Eko-paket projektu, koji podržava Tetra Pak.

Sastanak je vodila Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine, koja je na samom početku rekla da je prethodne godine ostvaren zavidan napredak u oblasti obrazovanja za životnu sredinu i da su sve eko škole bile jako vredne i uspešne tokom realizacije mnogobrojnih aktivnosti. Pozdravnu reč imala je Jadranka Dostanić, pomoćnica gradonačelnika opštine Gornji Milanovac koja je istakla da je jako ponosna što u ime Gornjeg Milanovca može da ugosti više od 150 eko-školskih koordinatora sa teritorije Republike Srbije.

Rad Kancelarija za zaštitu životne sredine iz Gornjeg Milanovca predstavila je Nevena Obradović. Svoje aktivnosti i rad su redom predstavljali JKP „Gornji Milanovac“, Predškolska ustanova „Sunce“, JKP „Čistoća“, Čačak, dok je
projekat obrazovanja – „Eko-kviz“ predstavilo – JKP „Gradska čistoća“, Beograd.

Foto: Informativna služba opštine Gornji Milanovac

Eko-škole kao model rada sa decom sa posebnim potrebama, prezentovala je Radmila Jokić, iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Vuk Karadžić“ iz Sombora, ekoškolske aktivnosti Tehničke škole iz Gornjeg Milanovca predstavila je Zorica Pavlović, koordinatorka Eko škole, dok je o svojim iskustvima u Eko odboru škole govorio Bojan Kovačević učenik.

Ekoškolski program OŠ “Takovski ustanak” iz Takova predstavila je Marica Milovanović, koordinator Eko škole.

Svoje aktivnosti između dva sastanka eko-školskih koordinatora predstavile su i eko škole iz Pirota, Kraljeva, Čačka i Umke.
Za sve prisutne eko-školske kordinatore u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu predavanje na temu „Cirkularna ekonomija – koncept u Eko-školama“ održala je  prof. dr Anđelka Mihajlov, počasna predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine.

Godišnji nacionalni sastanak Eko-školskih koordinatora završen je dodelom Zelenih zastava i priznanja najboljima.

Foto: Informativna služba opštine Gornji Milanovac

Podsetimo Eko-škole podrazumevaju mrežu škola i obrazovnih ustanova koje imaju za cilj da upravljaju zaštitom životne sredine i obrazuju mlade za održivi razvoj.

Pristup koji ovaj projekat podržava je participativni pristup: kombinacija učenja i delovanja, što čini ovaj projekat idealnim za škole koje žele da se upuste u osmišljen put za poboljšanje životne sredine kako u školi i lokalnoj zajednici, tako i da utiču na živote mladih ljudi, školskog osoblja, porodice, lokalnih vlasti i NVO.

Program Eko-škole obuhvata sedam koraka koje škola mora usvojiti. Koraci uključuju formiranje Odbora za Eko-škole čiji je cilj da ohrabri i upravlja programom; izrada plana i programa zaštite životne sredine za učenike koji uključuje praktične mogućnosti da se poboljša i osnaži škola i zajednica; uključivanje sadržaja iz ekologije u redovan nastavni plan i program; stalno praćenje i ocenjivanje stanja životne sredine. Proces uključuje širok spektar zainteresovanih strana, ali su učenici ključni i oni igraju najvažniju ulogu.

Škole se procenjuju nakon izvesnog perioda od učešća i uspešne škole se nagrađuju zelenom zastavom Eko-škole.

Milisav Pajević