Održan forum o energetskim perspektivama regiona

Srbija

energetika atila.hr

U Beogradu je 26. marta 2015. godine održan forum „Energetske perspektive regiona“.

Predstavnik kompanije „Siemens“ gospodin Ljubiša Petković istakao je da je u svetu primetno veće iskorišćenje energije iz obnovljivih izvora, ali i da se takav trend u narednim godinama može očekivati i u zemljama regiona. Prema njegovim rečima, veliki napredak primetan je u Hrvatskoj koja je duplirala svoje kapacitete iz energije vetra u odnosu na 2012. godinu, dok su su Srbiji u toku projekti realizacije vetroparkova. On je istakao i da je svaki četvrti vetrogenerator na svetu proizveden u „Siemensovoj“ fabrici vetrogeneratora u Subotrici.

Šef ekonomskog odeljenja Delegac ije Evropske unije u Republici Srbiji gospodin Frik Janmat izjavio je da se u Republici Srbiji koristi 2,7 odsto više energije po jedinici proizvoda nego u zemljama Evropske unije. On je istakao da će krajem leta 2015. godine u Berlinu biti održani sastanci na kojima će biti dogovoreni regionalni projekti u oblasti energetike, kao i formiran fond za finansiranje tih projekata.

Ekonomski savetnik Ambasade SAD u Beogradu gospođa Ana Bulos dodala je da je energetska bezbednost ključni faktor ekonomske stabilnosti i bezbednosti, kao i da Republika Srbija mora obezbediti druge izvore snabdevanja gasom. Kako je navela, trebalo bi da bude razmatrana gasna interkonekcija sa Bugarskom, ali i vezivanje na gasni terminal na Krku u Hrvatskoj.

Direktor JP „Srbijagas“ gospodin Dušan Bajatović izjavio je da će gas u narednom kvartalu biti snižen na 270 dolara za 1000 metara kubnih, kao i da će od 1. jula 2015. godine cena gasa na stanici Beregovoj odakle se snabdeva Republika Srbija iznositi 220 dolara za 1000 metara kubnih. On je istakao da JP „Srbijagas“ kompanije duguju 1,4 milijardi evra za isporučeni gas.

Sandra Jovićević

foto: atila.hr