Održan Četvrti samit energetskih menadžera

Srbija

IV CEDEF Samit 1

Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) održao je 10. decembra 2014. godine četvrti Samit energetskih menadžera „Održiva komunalna energetika“.

Predsednik Upravnog odbora CEDEF-a gospođa Jovanka Arsić Karišić istakla je da pametno upravljanje energetikom podrazumeva primenu savremenih tehnologija u oblastima upravljanja otpadom, vodosnabdevanju, javnoj rasveti, sistemu KGH. Ona je dodala da je u Srbiji prosek potrošnje energije u javnim ustanovama veći od proseka u Evropskoj uniji, a da bi se dostigao prosek Evropske unije potrebno je do 2020. godine uložiti oko 1,6 milijardi evra u ovu oblast.

Profesor doktor Miodrag Filipović izjavio je da je Nemačka razvojna banka (KfW) izdvojila više od 30 miliona evra za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a da će sredstva biti obezbeđena i iz IPA fondova Evropske unije.

Direktor kompanije „Sun Energy Balkan“ gospodin Nenad Mitošević istakao je da se primenom ESCO sistema u lokalnim samoupravama unapređuje energetska efikasnost i modernizuje operativni sistem čime se smanjuju i operativni troškovi.

Na Samitu energetskih menadžera istaknuto je i da obnovljivi izvori energije predstavljaju veoma bitan sektor koji će doprineti smanjenju zagađenja i zaštiti životne sredine. Rečeno je i da je potrebno više stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti kako bi se u lokalnim samoupravama postigla velika ušteda energije. Takođe su predstavljeni i projekti energetske efikasnosti lokalnih samouprava „Ušteda u potrošnji goriva i električne energije u sistemima daljinskog grejanja opštine Lazarevac“ i „Energetska rekonstrukcija predškolske ustanove UB“.

Četvrtom Samitu energetskih menadžera koji je održan u prostorijama Privredne komore Srbije prisustvovalo je preko 50 predstavnika lokalnih samouprava, odnosno energetskih menadžera.

Sandra Jovićević

foto: cedeforum.org