Odlični proizvodni rezultati HET-a ove godine

Region | Hidro

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Gordan Mišeljić rekao je Srni da je HET u ovoj godini već ostvario dobre proizvodne rezultate koji će, ukliko budu nastavljeni, doneti dobar prihod, a najavio je i finansiranje novih višemilionskih projekata.

Foto-ilustracija: Pixabay

Mišeljić je naveo da će HET u ovoj godini početi finansiranje izgradnje rezervoara pitke vode na “Vrelom oku”, kapaciteta dva puta dve i po hiljade metara kubnih. Uradićemo sve pripremne radove, glavni projekat, istražne radove, eksproprijaciju zemljišta, te ugovoriti izgradnju mosta preko reke Trebišnjice, u okviru velike obilaznice čiju realizaciju planira grad Trebinje, istakao je Mišeljić. On je naglasio da je reč o samo jednom od projekata koji, uz započete projekte izgradnje sistema navodnjavanja i vodozahvata na Zubačkom platou i zatvorenog bazena, te dogradnje sistema Gornjih horizonata, potvrđuje da je ovo preduzeće jedan od nosilaca razvoja u regiji.

HET se ove godine može pohvaliti i izuzetnim proizvodnim rezultatima, za razliku od prošlogodišnjih, koji nisu bili dobri zbog nezapamćeno loše hidrologije, dodao je Mišeljić. On kaže da trenutna proizvodnja HET-a iznosi 315 GWh električne energije, što je ostvarenje plana od 145 odsto, te da je u dva i po meseca ove godine ostvareno 50 odsto celokupne prošlogodišnje proizvodnje. Nadamo se da ćemo anulirati prošlogodišnji gubitak, iako on nije uticao na stabilnost poslovanja sistema, ni na platežnu moć, niti je ugrozio primanje radnika i investicije, rekao je Mišeljić.

On je naveo da je trenutna kota u akumulaciji “Bilećko jezero” 396 i po metara nad morem, odnosno 10 metara viša od plana, dok je tri i po metra manja od maksimalne akumulacije. Sa ovako velikim rezervama vode i sa ostvarenom proizvodnjom, imamo gotovo 85 odsto planirane ovogodišnje proizvodnje, istakao je Mišeljić.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević