Odbačena tužba Litvanije protiv „Gasproma“ zbog nepravedne cene gasa

Vesti | Svet | Gas

da-li-ce-gasprom-zavrnuti-evropsku-slavinu-642066-velikaKako prenosi portal www.sputniknews.rs, arbitražni sud u okviru Trgovinske komore Stokholma odbacio je tužbu Litvanije za nadoknadu od „Gasproma“ u iznosu od oko 1,4 milijarde evra, izjavio je ministar energetike Litvanije Rokas Masulis na konferenciji za medije. Ovaj novac Vilnus je tražio zbog, po njegovom mišljenju, „nepravedne“ cene gasa. „Stokholmski arbitražni sud nije video kršenje ruskog koncerna“, rekao je Masulis i naglasio da je Litvanija razočarana ovom odlukom.

On je dodao da će troškove arbitraže u iznosu od milion evra strane ravnomerno podeliti.

„U zaključku arbitražne institucije tvrdi se da nijedna strana nije precizirala uslove i nije obezbedila validne argumente. To govori da je slučaj prilično složen i da nijedna strana nije uspela da odbrani svoju poziciju“, dodao je litvanski ministar.

„Arbitraža je skrenula pažnju na to da je termin ’prava cena‘ apstraktan da bi se procenila moguća šteta. Osim toga, arbitri su odlučili da zahtev da se gas obezbedi po najnižoj ceni nema smisla“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva energetike Litvanije.

Zahtev za arbitražu protiv „Gasproma“ Ministarstvo energetike Litvanije uputilo je Arbitražnom sudu pri Trgovinskoj komori u Stokholmu 3. oktobra 2012.godine.

Litvansko Ministarstvo energetike izjavilo je da je „Gasprom“ narušio akcionerski ugovor, ne postavljajući fer cenu za prirodni gas koji se isporučuje u Litvaniju i tražilo da mu se nadoknadi oko 1,4 milijarde evra po sadašnjem kursu. „Gasprom“ se nije složio sa ovim zahtevima.

Kako se navodi u „Gaspromovom“ saopštenju za medije, odluka arbitraže je konačna i ne podleže reviziji. Ranije je „Gasprom“ uspešno završio postupke protiv Litvanije u drugim sporovima u stokholmskoj arbitraži, na litvanskim sudovima, Sudu pravde Evropske unije i efikasno realizovao akcije koje mu pripadaju u litvanskom preduzeću „Lijetuvos dujos“.

Izvor: www.sputniknews.rs

Vesna Vukajlović