Odabrani najbolji učesnici u okviru takmičenja „Inovativnim umom do pametne energije“

„Inovativnim umom do pametne energije“ naziv je regionalnog takmičenja mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti. U proteklom je periodu 38 učenika i učenica/timova osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona (BiH) i Brodsko-posavske županije (HR) prijavilo svoje inovativne ideje na takmičenje.

Nakon što je komisija za pregled i ocenjivanje pristiglih inovacija bodovala i rangirala sve prijave, sastavljena je finalna rang lista svih inovacija. Deset najbolje rangiranih takmičara iz Tuzlanskog kantona i 10 najbolje rangiranih takmičara iz Brodsko-posavske županije učestvovaće na sedmodnevnom kampu mladih inovatora, koji će se održati u drugoj polovini juna 2018. godine u Slavonskom Brodu.

Mladi inovatori/timovi će kroz praktičan rad na kampu dobiti mogućnost unaprediti svoje inovacije uz mentore i sav neophodni materijal koji će im biti osiguran. Sve inovacije biće izložene i na festivalima mladih inovatora, koji će se održati u martu 2019. godine u Brodsko-posavskoj županiji i u aprilu 2019. godine u Tuzlanskom kantonu.

Takmičenje mladih inovatora organizuje se u okviru projekta „Inovativnim umom do pametnih škola (PAMETNE ŠKOLE – SMART SCHOOLS)“, koji se u iznosu od 1,6 miliona evra finansira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Takmičenje zajednički organizuju Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle (BiH), Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona (BiH), Brodsko-posavska županija (HR), zadruga Zelena akcija iz Zagreba (HR), i Brodsko ekološko društvo – BED iz Slavonskog Broda (HR).

izvor: zelena-akcija.hr

Sandra Jovićević