Od sledeće godine struja možda skuplja

Region

6615d9cbdddcbf1562b410fbf11ac4eeStruja bi od sledeće godine mogla da poskupi do tri odsto u Crnoj Gori, rekli su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Predsednik Odbora RAE Miroslav Vukčević rekao je da se o tome raspravlja sa predstavnicima energetskih kompanija na sjednici Odbora RAE koja je počela juče, a trebalo bi danas da bude zaključena.

„Ono što možemo da pretpostavimo da ne može doći do prevelikih odstupanja od sadašnje cene, maksimalno povećanje može biti do tri odsto, a možda ni to neće biti”, rekao je Vukčević za Radio Crne Gore.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operater tržišta električne energije (COTEE), dostavili su početkom septembra RAE zahteve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cena za period od 2017. do 2019. godine.

Nakon što tim kompanijama RAE utvrdi dozvoljeni prihod, Elektroprivreda će pripremiti nove cene električne energije, koje će važiti od 1. januara naredne godine.

Iz EPCG su “Vijestima” ranije rekli da će u skladu sa zakonom i metodologijama  dobiti od RAE finalni regulatorno dozvoljeni prihod svih energetskih subjekata.

“Nakon toga će, u skladu sa obavezama, naš tim pripremiti tabele sa tarifama koje će odobriti regulator sa važenjem od januara 2017. godine”, objasnili su iz EPCG.

Zakonom o energetici propisano je da snabdevač nakon 1. januara 2017. godine, može menjati cene  u skladu sa promenama na tržištu i uz ograničenje.

Tako se za krajnje kupce ne mogu povećavati iznad ponderisane cene električne energije ostvarene u prethodnoj godini i fjučersa za narednu godinu na referentnoj energetskoj berzi, a najviše do sedam odsto u 2017. i šest odsto u 2018. i 2019. godini.

Izvor: vijesti.me

Vesna Vukajlović