Od sledeće godine moguće restrikcije vode u Engleskoj

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Ograničenja upotrebe vode potrošačima moguće su od sledećeg proleća u Velikoj Britaniji zbog najavljene suve zime.

Nacionalna grupa za sušu (NDG), u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine izjavila je da ako padavine budu ispod proseka ove zime, to bi moglo da predstavlja još jedan izazov za farmere i ima niz posledica po životnu sredinu.

NDG je okupila vladina tela, kompanije čija je delatnost voda kao i grupe za zaštitu životne sredine kako bi koordinisali akcije u svrhu upravljanja zalihama vode. Njihov cilj je da smanje opasnost od suše.

Ovo suvo leto imalo je značajni uticaj na zalihe vode, poljoprivredu kao i na divlji svet a ovog leta bilo je 314 prijava incidenata sa nedostatkom vode što je tri puta više nego inače. Iz agencije su javili da se zalihe vode nisu vratile u normalu uprkos skorašnjim obilnim padavinama.
Oni su upozorili na sporo punjenje podzemnih skladišta i rezervoara i na potencijalnu sušu koja bi mogla da zahvati istok i jugoistok Engleske sledeće godine.

Kompanije za vodu, napravile su akcioni plan koji podrazumeva da se preduzmu sve mere kako bi se smanjilo rasipanje resursa. To podrazumeva sprečavanje curenja vode, razmena vode među kompanijama i pokušaji da se što više vode uskladišti do početka zime.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine izjavili su: „Obezbeđivanje dovoljne količine vode za javnost, ekonomiju i životnu okolinu su najveći izazovi sa kojim se susrećemo kao država. Agencija će nastaviti aktivno da radi sa drugim kompanijama kako bi se osigurala da u toj nameri uspemo. No, svako ima udela u tome i svi bi trebalo da obrate pažnju na to da vode troše racionalno kako bismo svi imali pristup.“

NDG sastaće se ponovo u novembru kako bi razmotrili dalje poteze.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews