Od reciklirane ljuske krompira prave ekološke ploče za nameštaj

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Tehnologija proizvodnje Chip(s) Board ploča je veoma slična proizvodnji medijapana (MDF), osim što su smole na bazi toksičnog formaldehida zamenjene biorazgradivim vezivima.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ploče nazvane Chip(s) Board nastale su kao pokušaj pravljenja alternative za konvencionalne pločaste materijale poput MDF-a ili univer ploča koje imaju veliki uticaj na životnu sredinu, a pritom se ne mogu više puta koristiti. Londonski dizajneri Rowan Minkley i Robert Nicoll kreirali su materijal koji će, ako se nakon izvesnog vremena upotrebe odbaci, imati manje negativnog uticaja na životnu sredinu. A za to su upotrebili njegovo visočanstvo – krompir!

Za razliku od MDF ploča Chip(s) Board su biorazgradive i ne sadrže formaldehid niti neke druge štetne i toksične smole i hemikalije. Ovo je svakako veoma značajan podatak imajući u vidu da se samo u Velikoj Britaniji godišnje baci ili zapali 140.000 tona MDF ploča, zbog nemogućnosti reciklaže.

Kao što su bili kreativni u procesu pravljenja ploče, dizajneri nisu bili ništa manje maštoviti ni pri stvaranju imena ploče. Poigrali su se kombinacijom dve reči, aludirajući ujedno na čips i na ivericu (chipboard).

Prilikom pravljenja ovih ploča dizajneri su uzeli u obzir i problem s otpadom hrane. Nakon što se iz fabrika za preradu hrane skupe ljuske krompira, koje se inače bacaju, a u ovom slučaju su glavne komponente ploče, one prolaze kroz različite postupke prerade kako bi se stvorio vezivni materijal koji se kombinuje sa vlaknima iz krompira, bambusa, drveta ili hmelja. Ovaj kompozit se presuje u formu čvrste ploče koja može imati raznovrsnu upotrebu, od proizvodnje nameštaja do građevinarstva.

Kad završe svoj upotrebni vek ploče se mogu razgraditi i postati đubrivo za primenu na farmama, odakle su zapravo i potekle.

Čips za nameštaj

Naravno, razvoj ploče je prošao kroz veliki broj probnih varijanti dok se nije došlo do konačne tehnologije proizvodnje koja je veoma slična proizvodnji MDF ploča, osim što su materijali različiti i smole na bazi toksičnog formaldehida zamenjene biorazgradivim vezivima.

Zbog ekološkog izuma koji može promeniti industriju nameštaja, dizajner Rowan Minkley nedavno je proglašen za „mladog preduzetnika koji najviše obećava“ od strane Royal Academy of Engineering Enterprise Hub.

Izvor: gradnja.rs

Autor: Anđela Aleksić